Kontrol Mühendisliği

elektrik-kontrol-muhendisligi

Kontrol Mühendisi Kapsamı Nedir?

Kontrol mühendisi; üretim tesislerinde gerçekleştirilen süreçlerin kalite ve veriminin arttırılmasına ilişkin çalışmalar yürütür. Endüstriyel işlemleri kontrol etmek ve düzenlemek için kullanılacak yeni sistem veya cihazları araştırmak, tasarlamak ve geliştirmekle sorumludur.Kontrol mühendisi, kendisine verilen işleri, sözleşme ve eklerine, şartnamelere, uygulama projelerine, fen ve sanat kurallarına ve iş programına uygun olarak yürütülüp süresinde bitirilmesini sağlamak için kendisi çalışarak, işin büyüklük ve önemine göre emrine verilen kontrol yardımcıları, sürveyanlar ile diğer personelin hizmetlerinden de yararlanarak süreci yürütürler.
Gürbüz Kuştepe Mühendislik olarak, pek çok endüstriyel tesise yüksek gerilim işletme sorumluluğu ve kontrol mühendisliği hizmetleri sunmaktayız.

Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu

Yüksek gerilim tesislerinin doğru işletilmemesi can ve mal güvenliği açısından büyük tehlike oluşturmaktadır. Risklerin azaltılması için çeşitli yönetmelikler yayınlanmış olup, YG (Yüksek Gerilim) Tesisleri İşletme Sorumluluğu Yönetmeliği hükümlerine göre YG İşletme Sorumlusu: Yüksek gerilim tesislerinde teknik konulardan sorumlu olan ve Elektrik Mühendisleri Odası tarafından belgelendirilmiş Elektrik Mühendisidir. Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusu Elektrik Mühendislerinin bir sözleşme ile vereceği hizmete YG İşletme Sorumlusu Hizmeti denmektedir.

YG İşletme Sorumlusu Elektrik Mühendisinin Görevleri “Türk Mühendis ve Mimar Odası Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumluluğu Yönetmeliği” Madde-7’ye göre şu şekildedir:

a) İşletme sahibine ait olan bu Yönetmelik kapsamındaki YG tesislerinin (üçüncü şahıslarla ortak kullanılan YG tesisleri hariç olmak üzere) işletme sorumluluğunu üstlenmiş olur. İşletme sorumlusu kanunlar karşısındaki sorumluluk dışında, işletme sahibi adına enerji sağlayan kuruluşa karşı da sorumlu ve muhataptır.

b) Görevi üstlenmesini takiben mevcut YG tesislerini denetler, tesislerin hali hazır durumda işletme yönünden kusur ve eksiklerinin bulunup bulunmadığını belirler ve durumu işletme sahibine rapor eder.

c) Belirlenen işletme personelinin eğitimini yaptırır ve herhangi bir yanlış manevraya meydan vermeyecek şekilde gerekli önlemleri alır.

d) YG tesislerinin tek hat şemasını hazırlayarak YG hücrelerinin yer aldığı bölüme asılmasını sağlar.

e) Manevra yönergeleri hazırlayarak işletme personeline imza karşılığında verir. Bu yönergeler yeteri boyutta bir levhaya yazılarak YG hücrelerinin yer aldığı bölüme ayrıca asılır.

f) Güvenlik malzemelerinin yetersizliği halinde durum işletme sorumlusu tarafından işletme sahibine raporlanır ve yeterli duruma getirilmesi sağlanır. İşletme sorumlusu tarafından var olan güvenlik malzemelerinin bakımlarının, yeterli aralıklarla kontrol ve testlerinin yaptırılması sağlanır.

g) İşletmelerde gereken manevraların işletme sorumlusu tarafından yapılması esastır. Ancak işletme sorumlusu bu manevraların bir kısmını ya da tamamını yönergeler çerçevesinde kendi gözetimi altında ve sorumluluğu kendisine ait olmak üzere yetkili bir işletme personeline yaptırabilir. Yönergeler dışında yapılan manevralardan ya da personelin kişisel hatalarından doğacak kazalardan işletme sorumlusu, sorumlu değildir.

h) İşletme sırasında ortaya çıkacak arıza açmalarında, açmanın değerlendirilerek gereken manevranın yapılması işletme sorumlusunun talimatıyla gerçekleştirilir.

i) İşletme yönünden işletme sahibini enerji sağlayan kuruluş nezdinde temsil etmekle görevlidir. Enerji sağlayan kuruluştan enerji kesintisi talebinde bulunmak, yeniden enerji verilmesini talep etmek, kesinti arıza ve benzeri konularda enerji sağlayan kuruluş ile gerekli ilişkileri sürdürmek işletme sorumlusunun görevidir.

j) İşletme sahibi, enerji sağlayan kuruluş ve bakım sorumlusu ile ilgili gerekli ilişkileri sürdürerek bakım işlerinin gün ve saatini belirler ve gerekli koordinasyonu sağlar.

k) Bakım ekiplerinin tesislerde yapacakları bakımlar dolayısıyla teçhizatın gerilimden izole edilmiş ve topraklanmış olarak bakım ekibine teslimini ve bakım sonrasında teçhizatın kontrol edilerek bakım ekibinden devralınmasını ve ardından gerekli manevraların yapılarak normal işletmeye geçirilmesini sağlar.

l) Mevcut YG teçhizatının durumunu sürekli olarak izler ya da izletir. Yapacağı değerlendirme sonucunda müdahaleyi gerektirecek bir tespitin yapılması halinde durumu işletme sahibine yazılı olarak bildirir.

m) Sorumluluğu altındaki tesislerin günlük bakımının işletme personeli tarafından yapılmasını sağlar.

n) İşletmeye ilişkin topraklama testlerini, işletmenin çalışma koşullarına ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliğine göre düzenli aralıklarla veya gerektikçe yaptırılmasından sorumludur.

o) Gerek gördüğünde ya da en fazla dört ayda bir tesisin durumuna, yapılacak çalışmalara, varsa sorunlara, çözüm önerilerine ve alınacak önlemlere ilişkin raporunu enerji sağlayan kuruluşa, işverene ve ilgili EMO birimine vermek üzere rapor düzenler.

Özel görevler ve sözleşmeler dışında enerji tüketiminin izlenmesi ve kompanzasyon tesisinin sağlıklı çalışıp çalışmadığının denetlenmesi sorumluluk kapsamında değildir.

Gürbüz Kuştepe Mühendislik olarak, “Türk Mühendis ve Mimar Odası Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumluluğu Yönetmeliği” hükümlerine uygun olarak, yüksek gerilim tesislerinde işletme sorumluluğu hizmeti vermekteyiz. Bu konuda hizmetlerimizden yararlanabilmek için bizi arayabilirsiniz.

 

Kompanzasyon Sistemleri

Bir diğer hizmetimiz kompanzasyon sistemleridir. Tesis ve işletmelerde reaktif güç harcamasının fazla olması durumunda, güç katsayısı düşer ve tesis çalışması gereken kapasitenin altında çalışır. Bununla birlikte de gerilim düşümü ve kayıplar artmaktadır. Reaktif güç değerinin yüksek olması durumunda meydana gelen sorunlar şu şekildedir:

  • Transformatör ve kabloların ısınması
  • İşletme ömrünün azalması
  • Reaktif güç cezası
  • İşletmenizde yukarıda sıraladığımız sorunların meydana gelmemesini ve reaktif güç cezası ödememek istiyorsanız, bu konuda size de danışmanlık verebilmemiz için bizi arayabilirsiniz.

 

Elektrik Tesisatında Topraklama Kontrolü

Elektrik şebekelerinde insan hayatının ve bazı cihazların korunması açısından yapılan en hayati önlem topraklamadır. Elektrik kaçağı riskine karşı kesinlikle topraklama yapılmalıdır. Bu sayede meydana gelebilecek fazla elektrik yükü, toprak hattı üzerinden toprağa aktarılacak ve hayati tehlike ortadan kalkacaktır.

Gürbüz Kuştepe Mühendislik olarak “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği” hükümlerince topraklama kontrolü hizmeti vermekteyiz. Bu hizmetimizden yararlanabilmek için bizi arayabilirsiniz.

Kontrol Mühendisliği Hizmetimiz İçin

Şimdi Ara
Call Now Button
× Canlı Destek